广东天元建筑设计有限公司
项目动态
广东天元建筑设计有限公司(睿住天元)打造的【顺控·熙悦湾】项目,继获得2023法国双面神GPDP AWARD 国际设计银奖后,再次凭借精研产品之道和独特产品创新,再次斩获伦敦国际创意大赛Official Selection奖、金堂奖年度杰出设计奖,两大荣誉。
近日,2024年美国MUSE国际设计大奖公布获奖结果,广东天元建筑设计有限公司(睿住天元)高品质设计【顺控·珑悦湾】和【华东师范大学附属顺德美的学校(二期】,分别荣获铂金奖及金奖。
近日,“粤美乡村”风貌设计大赛(2023年度)颁奖仪式暨乡村风貌设计交流研讨会在广州举行。我司广东天元建筑设计有限公司(睿住天元)项目「爱树·丹霞山苑——仁化县董塘镇大井民宿设计」及「仁化县董塘镇大井村景观设计」凭借优秀设计技术成功获选“粤美乡村”风貌设计大赛职业组二等奖。
热点资讯
以可持续发展为核心,注重环保、节能、循环利用、健康与舒适。将绿色低碳理念贯穿于整个设计过程中,从选址、规划、建筑布局、材料选择、能源利用、废弃物处理等方面进行综合考虑,努力实现建筑的绿色化、低碳化,为居民创造一个健康、环保、舒适的生活环境。
睿住天元立足双碳目标,开展项目全生命周期数字建设,及建筑工业化技术落地。基于“零碳+装配式+BIM”智能建造综合技术的研发及应用,获评佛山市第一批智能建造龙头骨干企业!两大项目「华东师范大学附属顺德美的学校(二期)」、「顺控·熙悦湾」获评佛山市第一批智能建造试点项目。
李旭 Li Xu广东天元建筑设计有限公司 景观设计专业负责人设计艺术学硕士从业14年,拥有甲乙方的工作经验、能从甲乙方的视角统筹项目,致力运用Mars光辉城市,AI技术等助力园林景观设计、施工、并延展至绿色、生态、低碳、设计科技与园林景观相结合,为客户提供一站式的园林景观全过程服务。擅长领域高端私宅、康养、教育、乡建、旧改等。注重推动技术及材料创新,研发及设计相结合。引领前沿技术应用于市场实...
深度对话
「REMAC TY 数字化设计实践」
——打造元宇宙场景及虚拟空间设计,探讨元宇宙在实体空间虚拟呈现的可能性!
建筑设计全产业链:全生命周期数字化设计,营造智慧未来。
双碳目标的实现有待建筑行业相关技术的提升,睿住天元在2018年开始布局BIM、智能化以及装配式设计,目前已达到行业技术前列水平,在低碳技术设计、建造、运维阶段均有理论及实例支撑。

睿住天元设计 | 荣获2024年美国MUSE国际设计铂金大奖+金奖/双奖项

图片



近日,2024年美国MUSE国际设计大奖公布获奖结果广东天元建筑设计有限公司(睿住天元)高品质设计【顺控·珑悦湾】和【华东师范大学附属顺德美的学校(二期】,分别荣获铂金奖及金奖。

▲获奖证书



About MUSE Design Awards

MUSE Design Awards 缪斯设计奖创建于2015年,是全球建筑与设计领域最具影响力的国际奖项之一,以严格的评审体系以及高质量的评判标准著称,被誉为“设计界奥斯卡”。


图片
图片

项目位于顺德区龙江镇东华南路东侧,用地面积约5.2万㎡,总建筑面积约20万㎡。项目地块紧邻城市“核芯”,毗邻龙江山水带,东南侧与龙湖公园相接。作为龙江新城规划启动区,发挥先导与辐射作用,始于龙湖,以水融城,得天独厚的滨水开放空间,打造滨水景观带,塑造龙江新城魅力门户。


The project sits gracefully on the eastern side of Donghua South Road, Longjiang Town, Shunde District, boasting a land area approximately 52,000 square meters and a floor area around 200,000 square meters. The extraordinary project plot lies conveniently near the city center, adjacent to the enchanting Longjiang landscape belt, and the southeast side linked to Longhu Park. As the exciting startup area for Longjiang New Town planning, it plays a leading and radiant role. It begins from Longhu Lake and seamlessly fuses into the city with water. It enjoys a unique waterfront green space, crafting a compelling pro-water landscape and shaping the alluring gateway of Longjiang New Town.


图片


项目规划设计汲取场地临水之势,将龙湖水韵融入品质住宅中。整体规划采用围合式布局,12栋高层住宅呈对称式分布,南侧、东侧形成270度开阔无遮挡视野充分利用景观资源。沿街面采用公建化立面设计,错落有致的楼栋分布形成标志性的城市界面。东西向250m超大园林极致化利用,串联仪式感主入口空间、下沉会所、多层次的花园景观节点,打造强烈的规划中轴仪式感。南北向设置两条30m宽的视线通廊,与东南侧城市开放公园及龙湖滨湖景观带交相呼应,内外景结合,引水入园,蓝绿交融,户户见景。


The planning and design elegantly draws upon water, the cherished advantage, and weaves the enchantment of Longhu Lake into its premium housing. The overall planning deftly adopts an enclosed layout. 12 high-rising residences are symmetrically arranged. The southern and eastern edges form a picturesque, 270-degree open and unrestricted vista to make maximum use of the landscape resources. A public facade design is respectfully introduced along the street, with the scattered buildings beautifully distributed to form an iconic urban interface. The 250-meter extensive garden in the east-west direction is utilized to the fullest extent. The main entrance space, the sunken club, and the multi-level garden landscape nodes are lined seamlessly together to instill a potent sense of ritual within the planning axis. Two spacious 30-meter-wide line-of-sight corridors are set up in the north-south direction, echoing the junction of the urban park on the southeast side and the picturesque Longhu lakeside landscape belt. The interior and exterior landscapes are creatively combined to divert water into the park.


图片
图片


整体采用“揽境共生”设计理念,多元公共业态交汇融合,打造龙江缤纷城市之幕。建筑风格以抽象化的“叠山”概念元素打造层次协调的公建化城市界面,交织层叠构筑复合空间,借用白云线性美学,自由轻盈,营造天空之境。


The master plan elegantly embraces in harmony with nature, encapsulating Longhu Park, lakeside scenery, and diverse public spaces. It capitalizes on the waterfront vantage point, infuses the Longhu water allure into the upscale residential area, thereby crafting a vibrant city hub of Longjiang. The architectural approach utilizes the abstract stacked-mountains design motif to coordinate the urban landscape and intertwine layers to construct a holistic space harmoniously. The sweeping and lightweight aesthetics of white cloud is mimicked, creating an open skyline.


图片
图片


#项目信息

项目名称:顺控珑悦湾

项目地址:顺德区龙江镇东华南路东侧

占地面积:约5.2万㎡

设计面积:约20万㎡

设计内容:全专业全过程设计

建设方:佛山市顺德区慧德置业发展有限公司


#Project Information
Project name:The City Glory
Address:East side of Donghua South Road, Longjiang Town, Shunde District
Area: about 52,000 ㎡
Design Gross Floor Area: about 200,000 ㎡
Design Content: whole design work
Builder:Foshan Shunde District Huide Real Estate Development Co., Ltd.



图片
图片

项目位于佛山市顺德区北滘镇,以“文化传承”“科研创造”“景观融合”为设计理念,通过规划建筑设计,融合校园环境,展现独具岭南特色的人文气息和精神文化。作为美的学校二期,与一期进行整体校园规划设计,总用地面积约4.35万㎡,总建筑面积约8.16万㎡,办学规模为36个班。建设内容包括教学楼、综合楼、体育馆、食堂、宿舍、运动场、室外活动场地以及连廊和地下室部分等。


The project nestles in Beijiao Town, Shunde District, Foshan City. With the insightful design concepts of cultural legacy, scientific research innovation and landscape fusion, the project fuses the campus environment to accentuate the unique humanistic aura and spiritual culture of Lingnan through thoughtful planning and architectural design. The comprehensive campus planning and design of phase II campus is   seamlessly connected with the initial phase. The expansive site area measures approximately 43,500 square meters, the floor area stands at 81,600 square meters, accommodating 36 classes. The construction boasts teaching buildings, multiple comprehensive buildings, state-of-the-art gyms, on-campus canteens, dormitories, expansive sports fields, outdoor activity venues, corridors and basements.


图片
图片


设计融入“以水为脉,以文为基”的概念,以传统中国书院布局为设计元素,传承围合空间,结合岭南建筑特色,采用“一轴-两区-多院”的校园规划布局。围绕“生态”“人文”“艺术”三大主旨,设计采用“绿色节能”策略,利用廊桥景观复合体系,串联各个功能空间,从而形成高效复合、开放性、综合性、灵活性、创新性的中小学空间,为顺德打造高素质的“人才育苗工程”。


The design renders the concept of water and culture, borrowing the traditional Chinese academy layout as the design inspiration. It upholds the enclosed space and amalgamates the distinguished features of Lingnan architecture to embrace the campus layout of one axis and two districts with multiple yards. The campus design focuses on ecology, humanities and art, deploying the green energy conservation strategy. It uses the covered bridge landscape composite system to link various functional spaces, thus crafting an efficient composite, open, comprehensive, adaptable and pioneering space for primary and secondary school students.


图片
图片


项目以绿色建筑为核心,旨在打造一座可持续发展的绿色生态校园。围绕主动式、被动式建筑节能技术及场地内可再生能源的合理利用,在节能方面通过总体规划节能型布局、建筑围护结构节能措施、建筑单体平立面节能措施、建筑装修与建筑材料选材技术措施、建筑门窗节能技术措施、建筑屋面节能技术措施等技术手段,减少相关能耗、降低废弃物和碳排放强度。


The project endearingly upholds green building as its core design, striving to craft a sustainable green ecological campus. It places emphasis on dynamic and passive building energy-saving technologies and the judicious utilization of renewable energy in the site. In addition to overall planning energy-saving layout, its energy-conservation measures covers building envelope, monolithic flat facade, decoration and material selection, doors and windows, roof, and other potent technical means to curtail energy consumption.


图片
图片



#项目信息

项目名称:华东师范大学附属顺德美的学校(二期)

项目地址:广东省佛山市顺德区北滘镇

占地面积:约4.35万㎡

设计面积:约8.16万㎡

设计内容:全专业设计

建设方:佛山市顺德区北滘镇教育办公室


#Project Information
Project name: Shunde Midea School Affiliated to East China Normal University (Phase II)
Address:Beijiao Town, Shunde District, Foshan City, Guangdong Province
Area: 43,500 ㎡
Design Gross Floor Area: about 81,600 ㎡
Design Content: whole design work
Builder:Education Office, Beijiao Town, Shunde District, Foshan City


Copyright © 广东天元建筑设计有限公司 版权所有      粤ICP备20017300号
微信公众号
微信客服
作时间:09:00-17:00
业务联系电话:
13336684823
0757-26639919
联系地址:
广东省佛山市顺德区北滘镇君兰社区诚德路1号美的财富广场4栋25楼
联系邮箱:
remactybrand@mideazy.com