睿住天元室内设计,获2020意大利IIDA AWARD国际设计大奖——最具国际影响力的设计机构奖


Sino Italian international design exchange exhibition
Italian international design award
2020



© 2020 IIDA AWARD



组织信息

【活动名称】2020首届中意国际设计交流展暨中意国际设计主题论坛、意大利“IIDA AWARD”国际设计大奖颁奖典礼
【活动地点】意大利米兰
【活动时间】2020
【活动主办】中意国际设计交流展组委会、中国国际室内设计网
【活动协办】意大利米兰中国文化中心、中欧国际设计协会
【学术支持】意大利米兰新美院时尚设计学院、意大利米兰理工大学、意大利巴勒莫美术学院
【媒体支持】新浪、搜狐、网易、人民网、中国网、凤凰网等近百家中意媒体
活动介绍

2020年既是中意建交50周年,也是中国“十三五”规划收官之年。双方表示愿继续保持定期高层互访势头,共同筹划迈向2020年两国建交50周年进程。中意双方认为在文化和创意产业领域的合作具有广阔前景,愿通过中意文化合作机制进一步提升合作水平。双方强调历史和艺术遗产保护与开发合作项目的重要性,包括当代视觉艺术(艺术品、建筑和设计)的推广和当代艺术创作方面的合作。“中意创新合作周”在加强双方大学、科研机构及创新企业间关系方面发挥重要作用,中意文化合作机制为两国文化和创意产业合作搭建了重要平台。随着建设、落实《中欧合作2020战略规划》,中国和意大利加强经贸、文化和科技合作的行动计划,促进并推动近些年来中意两国在文化创意产业领域更广阔的交流与合作。中国国际室内设计网成立伊始就以全球化发展战略,不断的开拓全球设计行业资源,建立全球化合作平台,通过七年的快速发展,平台在法国、美国、迪拜、日本、意大利等国家成功举办了一系列国际设计交流展和国际游学考察活动,为中国的设计师与各国设计师创造了更多交流合作的机会。意大利作为欧洲最具影响力的文化创业产业国家之一,备受世界各国的设计师的极大关注。
国际评审团


Mauricio Cardenas Laverde
意大利米兰理工大学设计博士
意大利米兰理工大学教授
意大利知名建筑设计师
上海同济大学客座教授

毕业于洛斯安第斯大学建筑学院,并从锡拉丘兹大学获得硕士学位,并在米兰理工大学获得了可持续设计博士学位。在他的职业生涯中,他曾在顶级国际办公室工作,例如东京的Meiji Watanabe&Associates,巴黎的Renzo Piano建筑工作室,曾为米兰的ArupFaçade工程团队负责人。2004年,在米兰创立了Studio Cardenas Conscious Design工作室,该工作室进行创意研究、使用可持续材料和开发创新建筑技术等工作。2011年,Bootech干挂式竹制建筑系统被意大利创新技术推广局授予“意大利创新者”奖。曾担任米兰理工大学教授与上海同济大学客座教授。


Donato  Medici
前意大利著名时尚设计学院马兰戈尼学院院长
现NABA美院院长,负责NABA美院所有事宜


Nicoletta Morozzi
NABA前时尚科学主任,现时尚科学顾问

专业活动横跨时尚,设计和艺术领域,从事工业和手工针织服装系列设计,国际时装和设计展览协调,书籍出版以及与时装和设计杂志的编辑,纺织艺术作品创作。她热情洋溢地进行编织和刺绣,是Do-knityourself编制艺术的创始人之一。参与主创东京无印良品Do-it-jibun-de展览,在米兰Triennale Milano(三年展)展出Dritto-Rovescio项目。主创“米兰中国”设计项目,它使用设计作为一种文化整合工具,重新参与了米兰华人社区橱窗的艺术诠释。


Gianfranco Minisola
意大利教育大学和研究部部长
巴勒莫美术学院院长


中意国际设计交流展暨意大利国际设计大奖


睿住天元室内艺术设计院
荣获





2020首届意大利IIDA AWARD国际设计大奖
最具影响力设计机构奖


Award work 
MIDEA SMART CITY OF NAN'AN, FUJIAN
获奖作品
福建南安美的智慧城

This case is located in Nan'an,Fijian province. A city with long history and talented people. Therefore, the city is granted a name as ‘WuRong’. The city was set up here since the Three Kingdoms period, it has been standing for nearly two thousand years. The area is situated at the back of the mountains and by the sea. After several decades, it has become a nation of poetry and rituals of "developed culture, generation of talents, and gathering of humanities."

本案即坐落于历史悠久、人杰地灵的南安。福建南安,雅称武荣。从三国时在此置县开始,辗转近两千年。依山傍海,几经更迭,蔚成“文化发达,代出英才,人文荟萃”的诗礼之邦,得“海滨邹鲁”之称。


© 建筑外观


© 景观楼梯

The designer apply the concept of "Less is more". In this case the solution is through reduce interior decoration. In order to create an in-out experience and a sense richness.The transparent characteristics of the big windows are used to draw the architectural garden feature, natural light and the valley into the interior.

设计师秉承着“less is more”为设计理念,通过室内装饰的“少”,运用落地窗的透明特性,将建筑园林水景、自然光影、远山等从视觉纳入室内,令人的感观由室内延伸至室外极远处,以此营造空间的“多”。






SIMPLICITY AND RETURN TO NATURE

删繁化简,回归自然



© 一层接待厅

"less is more" is quoted by the famous architect Ludwig Mies vander Rohe in the 1930s. This is a design concept that encourage simplicity and opposes over-decoration. Simple things often bring more enjoyment to people and give people a sense of calm. In the space, the organization and overlap of lines, materials and volumes are used to present the design concept of "less is more", creating an overall minimalist and modern design framework. The space creates a simple, transparent, delicate impression to the masses.

less is more是20世纪30年代著名的建筑师路德维希·密斯·凡德罗说过的一句话,意思是“少即是多”。这是一种提倡简单,反对过度装饰的设计理念。简单的东西往往带给人们的是更多的享受,会给人一种特别平静的感觉。空间中利用线条、材质、体块的组织与重叠,呈现出“少即是多”的设计理念,营造了整体极简、现代的设计框架。形成一个简洁通透、细腻美观的印象空间。

© 一层茶艺室
© 晶石雕塑

The VIP room on the first floor manages to show off with the aid of very few elements, allowing for a more prominent role of the materials. The materials is carefully selected from the area which reflected its local characteristics. The delicate wood veneer and metal highlights the quality of texture in the space. The crystal sculpture and the carving decorations in the tea room filled the space with artistic sense.After being endowed with the connotation of culture and region,it becomes a place having lingering charm.

一层VIP室,形式简洁,纯粹,色调温暖,材质上的碰撞在视觉上细微调和,彰显了当地岩石、树木的质与色。精致的木饰面与金属材质,搭配透明的晶石雕塑、茶艺室的根雕摆件,更让空间充满质感,相得益彰,令空间充满浓郁的自然气息,体现出南安当地人杰地灵的生态气息,无形中提升空间品质。

© 二层接待区

The second floor has independent reception area, model area, negotiation area, signing area, VIP area, children's entertainment area and other functional areas. The meticulously planned activity lines cover all marketing processes from receiving customers to signing contracts, which are meticulous and thoughtful, comfortable and natural.

二层拥有独立的接待区、模型区、洽谈区、签约区、VIP区、儿童娱乐区等功能区域。精心规划的活动动线,涵盖了从接到客户到签约的所有营销流程,细致周到,舒适自然。

© 二层接待区
© 雕塑装置

The two-story space connected by the large scale floor-to-ceiling window provides a visual experience of spacious, bright and cheerful feeling to the viewer. The outdoor landscape infiltrates into the interior. By using the human eye as media to construct a vivid spatial experience.

以大面积落地窗围合而成的二层空间,给观者高阔大气、豁然开朗的视觉享受。室外景观穿透玻璃融入室内,以人眼为媒介,重构空间,营造出丰满、生动的空间动态。

© 二层沙盘区

The design of the bar in the center is outstanding which complements with the interior features and outdoor landscape, so that the space presents a simple and calm-full feeling. Designer pay attention to the used of interior materials and details. Through subtraction and reduction design techniques to reach a balance between richness and simplicity.

中心吧台的设计极富体块穿插感,并与建筑造型、室外景观相辅相成,令空间呈现最干净、最大面的与自然接轨的状态。对室内材质、细节进行优化,空间上做减法,细节上做加法,简约但不简单。

© 二层洽谈区
© 二层过厅小景
© 二层洽谈区

The VIP room and children's area on the second floor are extremely pure. The ground and the wall create harmony visual impact by the use of unified materials.  With various green plants growing in the yard, such landscape and sunlight closely serving the interior led back to nature.“Returning to the nature”is the design intention. The integration of architecture and interior try to immerse the visitors inside the space. By exploring the conversation between nature, architecture and human relationship,the designer try to build a  refreshing and quiet environment for this aspiration.

二层vip室和儿童空间极为纯粹,地面与墙面统一的木地板材质,配合室外景观绿植,明媚的阳光,仿佛置身于大地娱乐,休闲,让心灵回归自然。这正是设计师的设计的初衷,利用建筑和空间的融合,让人们身处其中,令观者回归到人与建筑、人与自然、人与人的关系中来,营造一种宁静的、耐读的、容易与内心契合的整体感觉。

© 二层VIP室
© 二层签约室
© 二层儿童空间

© 一层平面图
© 二层平面图





项目名称 | 福建南安美的智慧城
设计单位 | 广东天元建筑设计有限公司(简称睿住天
室内设计 | 睿住天元室内艺术设计院
设计指导 | 陈学深
主案设计 | 黄锋森
室内团队 | 黄廉才、陈国权、袁林钰、王梓桦
项目业主 | 美的置业赣闽区域
业主团队 | 王霄、任婷、邓鹏、黎达栋
项目地点 | 中国福建·南安
设计面积 | 1170㎡
设计时间 | 2019年02月
竣工时间 | 2019年07月

编辑/视觉/校对:睿住天元品牌部
本文由睿住天元平台原创发布,欢迎转发,如需转载请联系睿住天元品牌部。



< >

热点新闻